Predizborna istraživanja

(petak, 7. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Tuzla, 06.02.2014 – sukob demonstranata i policije tokom protesta nezadovoljnih građana i nezaposlenih radnika ispred zgrade kantonalne vlasti u Tuzli

POLITIKA: Samo šest lista prelazi cenzus, ispod linije URS, SRS, Dveri. NOVOSTI: „Farmakom“, u okviru koga posluje 10 kompanija u Srbiji i pet u inostranstvu, trenutno je u blokadi gotovo 10 milijardi dinara, što je oko 85 miliona evra. BLIC: Prema zvaničnom dugu napravljenom za vreme prošle kampanje LDP dužan 188 miliona dinara, URS 344 miliona, SPS 48,5 miliona, DSS 31 milion, DS 505 miliona. KURIR: Zoran Živković, bivši premijer i lider Nove stranke, inače novi koalicioni partner DS, izgubio živce kada je pocepao Kurir. DANAS: Prema rečima Nebojše Nikića, predsednika Sindikata izvrših službi Železnica Srbije, zaposlenima u tom preduzeću bilo je zabranjeno, pod pretnjom otkazima da prisustvuju jučerašnjem protestu, a da je poslovodstvo onemogućilo zaposlenima u upravnoj zgradi, kojih ima oko 1.500, da izađu čak i na doručak .

zeleznica prot

Beogad, 06.02.2014 – protest radnika Železnica Srbije sa zahtevom za smenu generalnog direktora Dragoljuba Simonovića ispred upravne zgrade Železnica Srbije: predsednik Unije sindikata Železnica Srbije Branislav Petrović, predsednik Sindikata izvršnih službi Železnica Srbije Nebojša Nikić

Šest lista prelazi cenzus

Za SNS bi glasalo 43 odsto, SPS 13,1 odsto, DS 11,6 odsto, DSS 7 odsto, blok oko Tadića 6,8 odsto,  LDP 5,2 odsto, dok ostali, poput URS, SRS, Dveri – ne bi prešli cenzus – prenosi Politika istraživanje Faktor plusa. U izbornom izveštaju taj list navodi da se član SNS Krstimir Pantić nalazi tek na 160. mesti liste, dok Vučić na listu nij stavio neke svoje ministre. Inače, list piše da mnoge stranke nisu izmirile obaveze iz prethodne kampanje. To je učinio SNS, ali je DS-u blokiran račun.

List Blic navodi da je LDP prema zvaničnom dugu napravljenom za vreme prošle kampanje dužan 188 miliona dinara, urs 344 miliona, SPS 48,5 miliona, DSS 31 milion, DS 505 miliona.

spanovic pobeda

Štokholm, 06.02.2014 – srpska atletičarka Ivana Španović pobedila je večeras na „XL Galan“ IAAF Permit mitingu u Štokholmu sa rezultatom 6,58 metara

Petrović: Ravnoteža na političkoj sceni

U sredu je u Novom Sadu urađeno mnogo više od načelnog dogovora o „građanskom bloku“. Definisali smo okvire politike, koja treba dugoročno da uspostavi ravnotežu na političkoj sceni i probudi energiju ogromnog broja birača koji danas ne prepoznaju odgovarajuću političku ponudu za koju bi se opredelili. Da kao odgovorni iskusni ljudi nismo prepoznali tu opasnost, suočili bismo se ne samo sa apstinencijom u izbornom danu, već i s problemom legitimiteta onih koji bi vladali zahvaljujući rezultatima izbora s malim procentom izlaznosti. Da li će još neke političke opcije i njihovi lideri prepoznati ovaj trenutak i novi izazov i kada će se to desiti, ne mogu da kažem, ali ne zatvaramo vrata nikome – kaže u intervjuu za Danas Dušan Petrović, predsednik stranke Zajedno za Srbiju, odgovarajući na pitanje šta je dogovoreno na sastanku LSV, ZZS i „Nove demokratske stranke“ Borisa Tadića o koaliciji.

brod fra s

Anglet, 06.02.2014 – olupina nasukanog španskog teretnog broda „Luno“, koji je 5. februara udario u obalu i prepolovio se, a teret je završio u Atlantiku, nedaleko Anglea, na jugozapadu Francuske

Tadić dao URS-u ponižavajuću ponudu

Tabor Borisa Tadića pregovarao je sa rukovodstvom URS, ali je njihova ponuda za Dinkića bila „ponižavajuća“. Navodno, lideru regionalista traženo je, maltene, da ne učestvuje u kampanji i da praktično samo Veroljub Stevanović i Boško Ničić budu predstavnici URS u javnosti, pišu Novosti. Zato su na Predsedništvu URS u četvrtak utvrdili svoju poslaničku listu za izbore, ali su ostavili mogućnost da u foto-finišu postignu dogovor sa Tadićem.

Aida Ćorović:  Bez jake DS nema jake Srbije

Dogovor o ulasku na listu Demokratske stranke brzo i lako je postignut. Niko od nas nije imao nekih posebnih zahteva, osim da mi ruke budu potpuno odrešene da se bavim temama kojima sam se do sada bavila i da imam svoj stav – kaže za Danas Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska i manjinska prava na listi koalicije oko DS „Demokratska Srbija“. “Važno je da se zna da sam vrlo opoziciono delovala dok je DS bila na vlasti. Ali DS je sada daleko od onoga što je bila i prolazi kroz težak period. Ako ne postoji jaka DS, bilo na vlasti ili u opoziciji, neće biti ni jake Srbije” – kaže ona.

vojska-nato

Beograd, 06.02.2014 – susret načelnika generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića i zamenika komandanta Savezničke komande NATO za operacije Ričarda Širefa

Kurir: Zašto nas je Živković pocepao

Jahja Fehratović, predsednik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka, iza koje stoji Muamer Zukorlić, bivši muftija Islamske zajednice u Srbiji, potvrdio je pisanje Kurira da je DS Dragana Đilasa pregovarao s tom partijom o zajedničkom nastupu na vanrednim parlamentarnim izborima. Ostaje zato nejasno zašto je Zoran Živković, bivši premijer i lider Nove stranke, inače novi koalicioni partner DS, izgubio živce kad je to pre tri dana objavio naš list, piše Kurir. On je demonstrativno pocepao Kurir i izneo niz uvreda na račun našeg lista.

Farmakom u blokadi 10 milijardi dinara

„Farmakom“, u okviru koga posluje 10 kompanija u Srbiji i pet u inostranstvu, trenutno je u blokadi gotovo 10 milijardi dinara, što je oko 85 miliona evra. Toliko iznose samo dospeli dugovi 10 preduzeća u vlasništvu Miroslava Bogićevića, koji je u žižu javnosti došao kao jedan od najvećih dužnika propale Univerzal banke i koga je najveći akcionar ove finansijske institucije Nebojša Divljan optužio da domaćim bankama duguje čak pola milijarde evra, pišu Novosti. Nezadovoljni radnici više puta su bili u štrajku, a poslednji je održan u četvrtak u Loznici gde su rudari tražili svoje plate. Najteža situacija je u „Fabrici akumulatora Sombor“, koja upošljava, po zvaničnim bilansima 722 radnika. Ukupno 27 računa somborske fabrike blokirano je zbog duga koji je premašio 3,6 milijardi dinara, odnosno 31 milion evra. Mlekara Šabac“ sa 514 radnika, takođe je u blokadi, i to za 2,96 milijardi dinara, što je oko 22 miliona evra.

Direktor Železnica zabranio štrajk

Članovi Sindikata izvršnih službi Železnica Srbije i Unije sindikata srpskih železnica okupili su se juče ispred upravne zgrade tog javnog preduzeća u Sarajevskoj ulici, na protestu sa koga su zatražili smenu generalnog direktora tog preduzeća Dragoljuba Simonovića, zbog, kako tvrde, malverzacija u kojima je preduzeće izgubilo 15 milijardi dinara. Prema rečima Nebojše Nikića, predsednika Sindikata izvrših službi Železnica Srbije, zaposlenima u tom preduzeću bilo je zabranjeno, pod pretnjom otkazima da prisustvuju jučerašnjem protestu, a da je poslovodstvo onemogućilo zaposlenima u upravnoj zgradi, kojih ima oko 1.500, da izađu čak i na doručak kako bi ih sprečilo da se priključe protestu. Iako pismene naredbe o zabrani izlaska iz zgrade nije bilo, neki od zaposlenih koji su ostali unutra Danasu su tvrdili da je obaveštenje išlo od kancelarije do kancelarije, usmeno, a da su portiri upozoravali čak i one koji su morali službeno da izađu, da moraju da se vrate pre termina za koji je zakazan protest. Nikić je istakao da sindikalci poseduju tonske zapise sa pretnjama zaposlenima.

Najniža inflacija za 40 godina
Cene proizvoda i usluga u Srbiji u prošloj godini, zabeležile su najmanji rast otkako se po evropskoj metodologiji meri inflacija u našoj zemlji. Ukupan rast cena u 2013. iznosio je 2,2 odsto, što je višestruko manje nego u prethodnim godinama, pokazuje analiza Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine, pišu Novosti. Tako niska inflacija po oceni stručnjaka nije evidentirana u poslednjih četrdesetak godina, a „rekord“ je do 2013. držala 2006. godina, kada je inflacija iznosila 6,6 odsto. To je rezultat bolje ponude poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, povoljnog kretanja cena nafte na svetskom tržištu i pada kupovne moći stanovništva – objašnjava Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja.

Mladi na stranputici

Više od dvesta maloletnika trenutno je na izdržavanju kazne zbog nekog krivičnog dela, a statistika pokazuje da će se najmanje dve trećine njih – vratiti zločinu. Ako se tome doda podatak, da još najmanje toliko njih čeka na izricanje kazni, onda je odavno „zvonilo na uzbunu“. Porazna statistika, u kombinaciji sa činjenicom da su mladi prilikom izvršenja zločina sve brutalniji, potvrđuje da Srbija ima ozbiljan problem sa maloletničkim kriminalom, pišu Novosti. Vaspitno-popravni dom u Kruševcu trebalo bi da bude poslednja brana koja će ih zadržati i odvratiti od sveta kriminala. Realnost je, međutim, drugačija – stepen povratka krivičnim delima kod maloletnika kreće se između 65 i 70 odsto, a u nekim sredinama je i veći.

Mladi mogu da se kockaju i drogiraju za 200 dinara

U razmaku od samo tri dana, u Srbiji su se desila dva surova ubistva zbog kockarskih dugova. Sin je ubio majku da bi prodao stan i izmirio dugove, a jedan osamnaestogodišnjak je preklao rođaku zbog kockarskog duga od samo 3.500 dinara. Seriju je zatvorio sin sudije iz Pančeva uhvaćen u Bugarskoj sa 2,5 kilograma heroina, koje je švercovao takođe da bi pokrio neizmirene kockarske obaveze, pišu Novosti. Svakog dana se otvaraju nove kockarnice i kladionice, ali smo svedoci i sve češćih napisa o najtežim kriminalnim delima (prevare, pljačke, ubistva) koja su izvršena kao posledica kockanja – upozoravaju iz SOS centra za kockare. Oni veruju da je ovo problem koji samo što „nam nije eksplodirao u lice“, jer je kockanje jedina vrsta legalizovane zavisnosti, problem koji enormno raste sa nemaštinom. Poražavajuće je što mladi danas, napominju u SOS centru, mogu za 200 dinara da se kockaju i drogiraju.

pristina-prot

Priština, 06.02.2014 – sukob policije i demonstranata u Prištini tokom protesta studenata protiv korupcije i lošeg upravljanja

Kako se zvala majka Mehmed-paše

Dobrina, Anđelija i Marija, tri su imena koja se najčešće pominju kada je reč o majci Mehmed-paše Sokolovića, pišu Novosti. Naši istoričari pouzdano znaju da je ime vezirovog oca bilo Dimitrije, a po prelasku u islam Džemaludin Sinan-beg Sokolović. „Majčino ime i porodica ostali su nepoznati“, zapisao je akademik Radovan Samardžić u knjizi „Mehmed Sokolović“ objavljenoj 1971. godine. Da je ime vezirove majke Marija, tvrdio je Ljubo Kiridžić o kome se pisalo kao o poslednjem pravoslavnom potomku vezira Sokolovića.

Male šanse za izručenje Orića

Predstavnici tužilaštava Srbije i BiH trebalo bi da se sastanu ovih dana kako bi pronašli rešenje za procesuiranje bivšeg komandanta Armije BiH Nasera Orića na osnovu novih dokaza do kojih je došao Beograd, saznaju „Novosti“. Šanse da se postupak vodi u Srbiji gotovo su nikakve pošto BiH ne izručuje svoje državljane drugim državama i što je nerealno očekivati da Orić kroči na tle Srbije, piše Danas. Orić se sumnjiči da je zaklao devetoricu Srba u Potočarima, 1992. godine. O tome je svedočio zaštićeni svedok u srpskom tužilaštvu za ratne zločine, inače njegov saborac.

Kako tvrde u tužilaštvu za ratne zločine, Orić je u Srbiji imao ljubavnicu, a poslednji put je bio 2011. godine zbog poslovnih kontakata. Sam Orić izjavio je i pre dve godine, međutim, da u Beograd „dolazi slobodno“.

Soči – grad tvrđava

U 17 časova i 27 minuta po ovdašnjem vremenu, a u 14.27 po našem, u takozvanom Planinskom olimpijskom selu, na Kavkazu, pozvana je Srbija. Minut kasnije, dvojica vojnika koji su ruskim strojevim korakom prišli jarbolu, uz pomoć trećeg, koji je tu stajao spreman, svečano su podigli zastavu naše države.Taj trenutak je uveličao predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Kraj njega i njegove supruge bili su još ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, naš ambasador u Rusiji Slavenko Terzić i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac, kao i njegov generalni sekretar Đorđe Višacki koji je u Soči došao s našim olimpijcima, piše izveštač Politike sa zimskih OI.

Sjedinjene Američke Države upozorile su juče avio-kompanije koje saobraćaju direktnim letovima za Rusiju na mogućnost krijumčarenja eksploziva sakrivenog u pasti za zube. Upozorenje Odeljenja za unutrašnju bezbednost SAD stiglo je dan uoči svečanog otvaranja Zimskih olimpijskih igara koje danas počinju u ruskom gradu Sočiju. Zvanična Moskva nije komentarisala ove navode Amerikanaca, ali je još prošlog meseca zabranila unošenje tečnosti, pasta i gelova na ruskim aerodromima, kao i na letovima unutar zemlje, piše Danas. Zbog pretnji islamista sa Severnog Kavkaza, koji su u decembru izveli dva samoubilačka napada u Volgogradu kada su poginule 34 osobe, Rusi su Soči pretvorili u grad-tvrđavu.

BalkanMagazin :: Predizborna istraživanja: SNS 43%, SPS 13%, DS 11%, DSS 7%, Tadić 6%, LDP 5%.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s