Crnogorci brišu serdara Janka i Mojkovac

U KOORDINACIONOM odboru za obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata, koji je formirala Vlada Crne Gore, nema nijednog Srbina. Ako nije bilo mesta za političke predstavnike iz opozicije, valjda se mogao naći srpski istoričar, potomak slavnih ratnika ili predstavnik Mitropolije crnogorsko-primorske. Za predsednika odbora izabran je premijer Milo Đukanović i ekipa podobnih. Kakav će program odbor osmisliti?

Crnogorski odbor za obeležavanje veka od Prvog svetskog rata bez Srba. Vojvodić: Možda okrive čuvenog serdara što se tukao s Bečom

– Moj otac Miro bio je na Mojkovcu i za njegovog potomka trebalo je da bude mesta u odboru. Ali ne čudi me što ga nema, jer tamo sede protivnici mojkovačkih ratnika, koji danas psuju serdara Janka Vukotića, a koji se na Mojkovcu borio sa dobrovoljcima protiv bečkih generala, kaže za „Novosti“ srpski pesnik Momir Vojvodić.

– Baš u danima Božića te ratnike izdao je kralj Nikola i pobegao u Italiju brodom. Ostavio je Crnu Goru i vojsku da budu robovi Beča. Pamte se reči serdara Janka, koji ga je telefonom pozivao da ne ide u tuđinu dok vojska gine na Mojkovcu. Kada nije uspeo Nikolu da privoli da ostane, poslao je poruku: „Oči nam se više ne viđele!“ I tako je bilo. Vojvodić strahuje da će formirani odbor činiti sve da okrivi serdara Janka što se borio sa bečkom soldateskom.

– I moga oca Mira, koji je tada bio regrut, a posle Mojkovačke bitke završio u logoru Nađmeđer u kom je robovala crnogorska vojska. Ne bi me začudilo da odbor zatraži od tužilaca u Hagu da posmrtno presude serdaru Janku i mojkovačkim vitezovima! Iako se očekivalo da će vlast prošle godine obeležiti stogodišnjicu otkako je srpska vojska oslobodila severne krajeve Crne Gore od turske okupacije, to se nije desilo.

 

ŽRTVOVANjE

JEDAN od najsvetlijih primera bratskog žrtvovanja u Prvom svetskom ratu bila je Mojkovačka bitka na Badnji dan i Božić 1916, kada je sandžačka vojska Kraljevine Crne Gore zaustavila austrougarsku ofanzivu i pomogla srpskoj vojsci u povlačenju preko crnogorskih gudura ka Jadranskom moru i kasnije Krfu. U slavnoj epopeji junaštvom se istakla i jedina žena, Vasilija Vukotić, ćerka jedinica serdara Janka.

Crnogorci brišu serdara Janka i Mojkovac | Društvo | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s