Devedesete kroz sećanje građana u KCB-u

BEOGRAD – Izložba „Muzej Objekata – devedesete kroz sećanje građana Srbije“ otvorena je u Kulturnom centru Beograda povodom kraja dvanaestomesečne ture po Srbiji tokom koje su sakupljeni i izlagani predmeti koji predstavljaju lična sećanja građana na period 90-tih godina.

Među eksponatima su audio kasete, bonovi za benzin, flopi disk, stare novčanice, časopisi Burda i Pletenje, igračke, šolje, torba-novčanik, bazuka, lisice, dokumenta kao što su poziv za vojsku ili fotografije…

Pored svakog od predmeta stoji kratak tekst u kojem građani koji su donirali opisuju na šta ih dati predmet podseća. Tako pored dve kutije čaja od nane stoji objašnjenje kako je ćerka sa majkom jurila po radnjama kako bi našle da kupe nešto za mesečnu platu i našle su jedino „čaj koji ima smisla“.

Izložene su i makaze za seču izolacije koje su pomogle sugrađaninu, novinaru, da preživi tako što je razvlačio kablove.

Novonastala kolekcija se osvrće na zajednička, ali i veoma specifična iskustva građana i ukazuje na spektar različitih razumevanja tog perioda naše nedavne istorije.

Organizatori planiraju da nastave sa sakupljanjem predmeta, kao i da organizuju izložbe sa promenjenim i dopunjenim objektima.

Muzej Objekata je inicijativa nastala od strane građana za građane, sa ciljem da se bolje razumeju sopstvena iskustva suočavajući se sa iskustvima, sećanjima i interpretacijama drugih.

Ovom prilikom održan je i okrugli sto sa temom „Kako promišljamo instituciju muzeja 2014. godine u Srbiji“ na kojem je bilo reči o dijalogu između institucija i građanskih inicijativa koje za cilj imaju da doprinesu ovom procesu kroz direktno uključivanje građana.

Muzej Objekata je inicijativa koju je pokrenula organizacija KIOSK platforma za savremenu umetnost, a građani koji žele da doniraju predmete mogu to uraditi do srede, 23. aprila u KCB-u, a zatim mogu kontaktirati organizatore.

Devedesete kroz sećanje građana u KCB-u | Kultura | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s