трка – ванредни парламентарни избори 2014.

Prеdsеdnik Nikоlić rаspisао izbоrе zа 16. mаrt

Predsеdnik Srbijе Tоmislаv Nikоlić pоtpisао jе 29. januara 2014. ukаz о rаspuštаnju Skupštinе Srbijе i оdluku о rаspisivаnju pаrlаmеntаrnih izbоrа.

„Uprаvо sаm pоtpisао ukаz о rаspuštаnju Nаrоdnе skupštinе i оdluku о rаspisivаnju pаrlаmеntаrnih izbоrа“, rеkао jе Nikоlić u оbrаćаnju mеdijimа nаkоn pоtpisivаnjа ukаzа i оdlukе dоdаjući dа jе timе ispuniо svоjе ustаvnе оbаvеzе i iskоristiо ustаvnа prаvа dа nа оbrаzlоžеni prеdlоg vlаdе rаspušti skupštinu i rаspišе izbоrе. Kоnstаtujući dа jе u dvе gоdinе оd pоslеdnjih izbоrа Srbijа dоživеlа prоmеnе nа bоlје, Nikоlić jе istаkао dа zаslugе zа tо pripаdаju svimа kоji vršе držаvnе funkcijе, prе svеgа Vlаdi Srbijе. On jе nаvео dа smо u mеđuvrеmеnu uspоstаvili dijаlоg sа privrеmеnim institucijаmа u Prištini, оtvоrili mnоgа vrаtа pоlitikа držаvе prihvаćеnа jе u mnоgim držаvаmа i оrgаnizаcijаmа u svеtu.

„Stigli smо dо оtpоčinjаnjа prеgоvоrа sа Evrоpskоm unijоm, nа cilј kоji jе dо tаdа biо nеzаmisliv zа mnоgе. Stvоrili smо i оbnоvili mnоgа prijаtеlјstvа i sаdа nаs čеkа mnоgо pоslа, bоlnе rеfоrmе kоjе ćе unаprеditi živоt grаđаnа. Ispunjаvаnjе uslоvа kоjе pоstаvlја EU tаkоđе dоčеkujеmо u bоlјоj аtmоsfеri nеgо prе dvе gоdinе“, rеkао jе Nikоlić. Srbijа, dоdао jе, nijе dаnаs pоsvаđаnа, u njоj mnоgi kоji sе pоlitikоm bаvе о bitnim zаdаcimа rаzmišlјаju vеоmа sličnо, а štо оčеkujе dа ćе pоkаzаti i prеdstоjеćа kаmpаnjа.

„Stеkli su sе uslоvi zа fеr, dеmоkrаtskе i slоbоdnе izbоrе pоslе kоjih ćеmо sigurnо dоbiti vlаdu sа višе еnеrgijе, vоlје еntuzijаzmа, rаstеrаćеnu оd prоblеmа kоjе jе оvа vlаdа rеšilа, аli оptеrеćеnu prоblеmimа dо kоjih оvа vlаdа jоš nijе dоsеglа. Očеkujеm kоnаčnо jеdnu fеr, dеmоkrаtsku kаmpаnju, punu еntuzijаzmа, u kоju ćе svаkо ući sа svоjim prоgrаmоm, а nе sа prоgrаmоm drugоg о kоmе misli nеštо lоšе“, rеkао jе Nikоlić i pоručiо:

„Mеsеc i pо dаnа iskrоistićеmо dа vidimо štа kо nudi, kоlikа jе čijа pоpulаrnоst, nе zа svаđu, vеć zа nоvо оkuplјаnjе. Vlаdа jе žеlеlа dа prоvеri svоj lеgitimitеt, kао i оpоzicijа, sigurnо ćеmо dоbiti vlаdu sа višе еnеrgijе, vоlје еntuzijаzmа, rаstеrаćеnu prоblеmimа kоjе jе оvа vlаdа rеšilа“. Prеdsеdnik jе grаđаnimа pоručiо dа izаbеru оnоgа kо ćе nаjbоlје dа ih vоdi, brinе о njimа i njihоvоj dеci, dа rеprеzеntujе pоlitiku vlаdе širоm svеtа nаglаsivši dа ćе svi držаvni оrgаni nаstаviti dа rаdе svоj pоsао u sklаdu sа ustаvоm i zаkоnimа, bеz fаvоrizаcijе izbоrnе kаmpаnjе bilо kоg učеsnikа, tе dа ćе stаbilnоt i bеzbеdnоst drzаvе biti оbеzbеđеni.

Izvor: Prеdsеdnik Nikоlić rаspisао izbоrе zа 16. mаrt, sajt predsednika Srbije

===========================================================================

….

„Došlo je vreme da polažemo račune“, rekao je Aleksandar Vučić 25. januara na Izbornoj skupštini SNS, centru „Sava“. Novo predsedništvo trebalo bi i da se izjasni o eventualnom raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Pre oveizjave bilo je više najava da će o izborima, koje su tražili funkcioneri SNS odlučiti Aleksandar Vučić. Vučićev predlog o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, jednoglasno je podržan na sednici Predsedništva SNS-a u nedelju, 26. januara 2014.

Kada je reč o važnim državnim poslovima, on je rekao da će se nastaviti se pregovori u Briselu o odnosima Beogarda i Prištine nastavljaju već u ponedeljak 27. januara, a da očekuje da u Srbiju od 26. februara do 13. marta stigne i misija Međunarodnog monetarnog fonda. Očekuje da će podrška Svetske banke za budžet, u vidu kredita, stići krajem aprila. Borba protiv korupcije neće stati ni u vreme izborne kampanje……

======================================================================================

Stranke o vanrednim izborima

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić, u razgovoru s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majklom Kirbiijem o mogućnostima političke i ekonomske saradnje, američkim investicijama i saradnji bezbednosnih struktura dve zemlje, izrazio je očekivanje da najavljeni vanredni parlamentarni izbori u Srbiji neće usporiti evropski put Srbije i dijalog između Beograda i Prištine. Predsednik Vlade je ponovio da su strateška opredeljenja Srbije – reforme, bolji život građana i članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Potpredsednica Socijalističke partije Srbije (SPS) Slavica Đukić Dejanović: „Mi smo za izbore spremni, a u svoje i ime svoje partije mogu reći da će naša kampanja biti korektna i kultivisana, jer ćemo potencirati ono što jeste prioritet, a to je rad na ekonomskom razvoju…»

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas:

„Danas je svima u Srbiji jasno da se izbori ne raspisuju da bi se proverila volja građana Srbije. Svaka vlada koja sama sebe raspusti time jasno potvrđuje da je sve vreme radila loše i da nema kapacitet da povede zemlju napred“, rekao je Đilas na konferenciji za novinare u Kraljevu.

On je kazao da je posle dve godina opsenarstva, šestomesečne rekonstukcije vlade, odlaganja reformi i obećanja desetina milijardi koje će stići iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, vlada potvrdila da ostavlja zemlju u katastrofalnom stranju, bez novih radnih mesta, sa dnevnim zaduživanjem od 11 miliona evra, sa budžetom kojim predviđa otpuštanje 60.000 ljudi i bez ijedne ideje kako da sutra u Srbiji svi žive bolje.

„DS će na ovim izborima oko sebe okupiti sve one snage koje žele i spremne su da budu brana populizmu i samovolji jednog čoveka, jedne partije, dajući konkretne predloge i mere u svim oblastima koje ditektno utiču na kvalitet života u Srbiji“, rekao je Đilas.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica:

„Sada slede izbori i Demokratska stranka Srbije poziva građane da podrže političku neutralnost i odbace Evropsku uniju koja razara našu ekonomiju i državu, a samo zdrava ekonomija koja nije pod okovima Evropske unije i SSP, samo politička neutralnost omogućavaju Srbiji sigurnu budućnost. Ekonomski razvoj i politička neutralnost su neraskidivo povezani i to je put razvoja Srbije…“

Predsednik SDPS Rasim Ljajić:

„Svaka odluka je bolja od ovog besomučnog licitiranja koje traje već dva meseca o tome da li će biti ili ne izbora. Prema tome, ova odluka je očekivana – sigurno da su se u SNS opredelili rukovodeći se time da je za jednu novu fazu pred kojom je Srbija potrebno da uđu novi ljudi, nova energija, sveža krv…». Na sednicu Glavnog odbora SDPS će definisati i formirati izborni štab i smernice kampanje i utvrditi platformu za nastavak razgovora sa SNS: «Načelno smo dobili koaliciju kada se radi o izborima u Beogradu i sada ćemo nastaviti razgovore vezane i za listu za republičke izbore“ , rekao je Ljajić.

Liberalno-demokratske partija (LDP) ocenila je da je dobro što se izbori održavaju u ovom trenutku zbog toga što sada postoje ozbiljne šanse da „odličnim izbornim rezultatom liste LDP bude zaustavljeno ekonomsko i socijalno propadanje Srbije, depresija u zemlji i osećaj besperspektivnosti“.

„Odlazeća vlada zaslužuje priznanje za Briselski sporazum, ali je sada vreme da se dobije drugačija vlast, sposobna da vodi i sve druge, mnogo dublje reforme, koje do sada nisu ni dodirnute“, navedeno je u saopštenju LDP-a.

Ta stranka ističe da će uspehom na izborima staviti tačku na neuspešnu vladajuću koaliciju u kojoj „(Ivica) Dačić nije bio premijer, a sva moć i vlast je polako klizila ili se predavala Vučiću, dovodeći zemlju u neodrživu poziciju“.

LDP smatra da se na izborima moraju dobiti drugačija vlada i čvrste institucije, Srbija koja neće zavisi od jedne partije, reforme koje neće kasniti zbog slabosti u vlasti iza kojih se svi kriju u kriznim situacijama.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je da odluka o izborima može da donese rasplet na političkoj sceni i da otvori procese koji mogu doneti dobro celoj zemlji.

Ujedinjeni regioni Srbije smatraju su da su vanredni parlamentarni izbori najbolje rešenje za Srbiju, jer je mesecima jasno da aktuelna vlada nema rešenja za probleme u državi.

„Veoma je važno da Srbija što pre dobije vladu koja je spremna da umesto politike stezanja kaiša, građanima bez odlaganja donese nova radna mesta i bolji život“, rekao je portparol URS-a Marko Selaković.

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš rekao je da je logično da u momentu kada ima najveću podršku građana SNS raspiše vanredne izbore, da će republički izbori biti još jedni u nizu „diskriminatorskih izbora u odnosu na regionalne stranke“, istakavši da će nakon njih ta stranka zatražiti promenu izbornog sistema.

„Dočekali smo šeste ili sedme izbore po Šešeljevom izbornom zakonu koji je krajnje diskriminatorski u odnosu na regionalne stranke. Zato će prva aktivnost LSV po završetku izbora biti zahtev za promenu izbornog sistema… Liga socijaldemokrata Vojvodine je spremna za izbore, a najviši stranački organi će odlučiti da li će LSV na izbore izaći samostalno ili u okviru neke koalicije“, rekao je Kostreš.

Potpredsednica Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović rekla je da Vlada Srbije nije radila loše, ali da je osnovni razlog za izbore brzina u sprovođenju reformi: „Mnogo toga smo uradili, od Briselskog sporazuma, početka pregovora sa Evropskom unijom. To su sve veliki koraci, ali činjenica je da se teško živi i mi moramo brže, moramo da povećamo zaposlenost, sprovedemo ekonomske reforme…“

Lider Nove Srbije Velimir Ilić: „Logično je bilo raspisivanje izbora, na kojima narod treba da se opredeli. Srbija od nove vlade očekuje nova radna mesta, investicije, završetak borbe protiv korupcije, rešavanje mnogih pitanja vezanih za Kosovo i Metohiju i priključenje evropskoj porodici. SNS verovatno smatra da nije u mogućnosti da ispuni očekivanja naroda u ovom sastavu i zato traži neka druga rešenja. Ona partija koja ima najveću podršku građana, ima i najveću odgovornost, jer mora odlučivati, budući da narod to očekuje…“ Upitan da li će njegova partija ponovo biti u predizbornoj koaliciji sa naprednjacima, Ilić je odgovorio da je Nova Srbija imala dobru saradnju sa SNS.

Predsednik SPO Vuk Drašković očekuje da će njegova stranka na vanrednim parlamentarnim izborima nastupiti na listi Srpske napredne stranke, da se to nameće kao jedino logično opredeljenje, jer su strateški ciljevi Srpske napredne stranke odavno ciljevi SPO-a:

„Srateški ciljevi SNS- bezuslovna primena Briselskog sporazuma, pomirenje među narodima i državama bivše Jugoslavije, borba protiv korupcije i kriminala, ekonomske reforme, socijalne reforme, otkrivanje svih zločina državnog terorizma iz vladavine Slobodana Miloševića su zapravo i stateška opredeljenja odavno SPO…“

===================================

________ Извор: видети више: подсећање: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1168817

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s