Тreći entitet u BiH?

Ознаке

BANjALUKA – Međunarodna krizna grupa (ICG) u svom poslednjem izveštaju o BiH pod nazivom „Budućnost Bosne“ zagovara podršku ideji uvođenja tri entiteta, odnosno uvođenje i entiteta sa hrvatskom većinom, navodi se u analizi Instituta za društvenopolitička istraživanja iz Mostara.

Izveštaj Međunarodne krizne grupe, kako se dodaje u analizi, objavljen je pod snažnim uticajem administracije SAD i u velikoj meri odstupa od dosadašnjih takvih dokumenata ICG.

– U ranijim izveštajima analitičari ICG nisu se ustručavali od poricanja činjeničnog ustavnog okvira BiH, odnosno koncepta konstitutivnih naroda, zauzimajući se za centralizaciju i unitarizaciju kao političko-administrativni koncept najprimereniji za BiH. Sada tvrde da BiH treba ozbiljnu ustavnu rekonstrukciju na način da novi aranžmani treba da favorizuju federalistička rešenja, dok su centralistička pogubna, navodi se u analizi mostarskog Instituta.

Ističe se da „još revolucionarniju promenu“ predstavlja tvrdnja da je u BiH „potreban novi poredak: normalna federacija, teritorijalno definisana, bez posebne uloge konstitutivnih naroda, ali takva da odgovara interesima njene tri zajednice i pravima svih građana“.

– Nema ničeg pogrešnog u vezi s hrvatskim entitetom. On bi mogao rešiti mnoge probleme: ne bi bilo više potrebe za kantonima i odnosi između države i entiteta, kao i između entiteta i opština, mogli bi biti konzistentni u celoj Bosni – navodi se u izveštaju ICG.

ICG dalje navodi da je glavna prepreka entitetu s hrvatskom većinom – politička.

– To je veoma uvredljivo za Bošnjake. Ipak, obrazloženje njihovog odbijanja zvuči prazno – ističu analitičari ICG, koji su mišljenja da je strah Bošnjaka od eventualnog referenduma o istupanju „hrvatskog entiteta“ iz BiH neutemeljen, s obzirom da to za skoro 20 godina nije učinila ni teritorijalno mnogo kompaktnija Republika Srpska.

Objektivno, Banjaluka je u najsnažnijoj poziciji, navodi se dalje u izveštaju, i ističe da je Banjaluka nadišla inostrane diktate OHR-a i sprečila preuzimanje njenih nadležnosti od strane države.

– „Dejton“ joj daje značajan deo zakonodavstva. Ona može potopiti Bosnu, ali bi taj brodolom najverovatnije povukao i RS na dno jer bi se našlo malo aktera spremnih da nagrade entitet koji je izazvao drugu bosansku katastrofu – zaključuje se u izveštaju ICG.

Vašington uvodi treći entitet u BiH? | Region | Novosti.rs.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s