Ознаке

Париска аукцијска кућа Вермо де Па, која је планирала да 26. априла стави на лицитацију предмете који су припадали Адолфу Хитлеру и Херману Герингу, одустала је од продаје под притиском француских власти.

Према писању француских медија, најављена аукција изазвала је протесте француског Националног бироа против антисемитизма који је продају оценио као неморалну и увредљиву за жртве нацизма, те захтевао од француских власти да је обуставе и одузму предмете.

Било је предвиђено да се на аукцији нађе четрдесетак предмета из Хитлерове летње резиденције и Герингове виле у Бергхофу, у баварским Алпима, које су француски војници запленили у мају 1945. На продаји је требало да буде и посуђе хотела који су користили нацисти.

Француско регулативно тело за јавну продају саопштило је данас да је аукцијска кућа Вермо де Па повукла све предмете из продаје.

Одлуку је поздравила француска министарка културе Орели Филипети која је, такође, извршила извесни притисак на аукционаре.

„Поздрављам одлуку, неопходну према историји и моралу“, навела је Филипети, додајући да се „не може знати ко би те предмете могао да купи“.

Многе европске земље забрањују продају предмета из доба нацизма

Француска: Стопирана аукција Хитерових и Герингових предмета | Култура | Novosti.rs.

Advertisements