Банкарски кикот

веза пропалих банака и владајућих партија

У Универзал банци на новац могу да рачунају сви који имају до 50.000 евра, док ће се остали наплатити из стечајне масе уколико за то буде пара

(Фото Ж. Јовановић)

Од банака које су кредитирале кампању странака 2012. за парламентарне и председничке изборе – две су угашене. Лане Развојна банка Војводине, која је финансирала Демократску странку, а у петак је без дозволе за рад остала и београдска Универзал банка, која је дала гаранцију Социјалистичкој партији Србије и кредититирала Српску напредну странку. Колико је до сада познато ове две банке нису „отишле под лед” зато што су „пословале” са странкама, већ из сасвим других разлога – углавном због ненаплаћених кредита од великих дужника. „Блискост” са странкама није им помогла да опстану на тржишту. Према подацима Агенције за борбу против корупције Универзал банка је прошлу предизборну и кампању СНС потпомогла са 54,5 милиона динара. Јуче су из те странке саопштили да су Универзал банци вратили све до динара.

Српска напредна странка саопштила је јуче да је одузимање дозволе за рад Универзал банци била одговорна одлука којом је спречено понављање случаја „Агробанка” и поручила да ће инсистирати да се до краја утврди ко стоји иза „нелегалних радњи” у тој банци и да се кривци казне у складу са законом.

Напредњаци, реагујући на позив демократа да се грађанима саопште све информације у вези са одузимањем дозволе за рад Универзал банци, наводе да су, за разлику од ДС, све кредите и новац који су за претходну кампању позајмили „уредно вратили и да нису умешани ни у какве сумњиве послове”. „Због неодговорности ДС и њиховог мешетарења са банкама, држава је само у случају Агробанке оштећена за 400 милиона евра, а у случају Развојне банке Војводине додатних 200 милиона евра. И сада се Демократска странка усуђује да било коме држи лекцију”, наводи СНС. Иначе, према подацима Агенције за борбу против корупције ДС је од Развојне банке Војводине позајмио 360 милиона динара, али тај дуг још нису измирили.

И док траје страначко препуцавање, ко је мање или више одговоран за слом још једне домаће банке, „Политика” сазнаје да исплата осигураних депозита „Универзал банке” формално почиње данас у Банци поштанска штедионица, која је у овом случају банка исплатилац, а на њих имају право физичка лица, предузетници и мала и средња правна лица, клијенти ове банке која је остала без дозволе за рад – наведено је на сајту Агенције за осигурање депозита.

За разлику од претходних пропасти банака – Агробанке, Развојне банке Војводине, као и Привредне банке Београд, клијенти банке могу да рачунају само на осигурани износ депозита, а то је до 50.000 евра по клијенту. Положени депозит клијенту не припада аутоматски, већ ће обавеза бити утврђена након пребијања потраживања банке у стечају према депоненту. За динарске депозите, исплата осигураног износа је у динарима, а за девизне у еврима по средњем курсу евра према одређеној валути који важи на дан доношења решења надлежног суда о покретању поступка стечаја.

Неосигурани депозити ће се исплатити из стечајне масе уколико буде за то могућности.

– Уколико депоненти имају потраживања на име депозита преко 50.000 евра, за разлику до пуног износа потраживања поднеће пријаву потраживања из стечајне масе Универзал банке Београд преко Привредног суда у Београду у року од 60 дана (општи рок 120 дана) од дана објављивања решења суда о отварању стечајног поступка у Службеном гласнику Републике Србије – саопштила је Агенција.

Ко је управљао банком

Председник Извршног одбора Универзал банке је Драган Томић, док су у Управном одбору седели Будимир Јовковић, председник, Небојша Дивљан, заменик председника, проф. др Слободан Унковић, проф. др Миленко Џелетовић и мр Владимир Живановић.

Иначе, у Универзал банци, према подацима са Централног регистра хартија од вредности, нема деоничара који има више од пет одсто акција. Највећи акционар је Небојша Дивљан, некадашњи директор „Делта Ђенерали осигурања”, ту су и фирме „Фармаком”, „Беохемија”, „Алфаплам”, АИК банка…

Јована Рабреновић

________

Последњи коментари

vlastimirka vlastic | 04/02/2014 18:58

ova banka je primer da male banke jos sa losim upravljanjem i nikakvom kontrolom mogu da prave samo finansijski nered.naravno da je i ovo jedna od stranacki opredeljenih/ko da vise/banaka..sta li ce se jednom izrodit kada budu otpetljavali komercijalnu banku..i ptice na grani znaju da su njihovi plasmani i garancije daleko ispod osiguranih,,ja tebi ti meni,,i da je to jedina rezimska banka koja nema reformu..zasto?zato sto bi pokazani gubici/namerni ili ne/bili veci od svih banaka zajedno..nemacka banka nije zelela da je kupi bez dokapitalizacije znaci da je dobro preciscena ali nema se interesa talasati sa takvim gigantom..kao i saEPSom GASom AIK bankom I jos par dinosaura koje pazlljivo valja reformisati..postanska se drzi jer ima finansijski monopol i promet drzavnog novca ali takodje je rupa bez dna..ali jedno po jedno i doteracemo cara do duvara..malo ce narod da skvikne ali ko jos zarezuje narod..kada je 26 god bio glasacka masina moze jos ovih narednih 8 koliko ce ovi da vladaju

Банкарски Кикот | 04/02/2014 19:04

Па бре ко је видео пара од социјалиста и компаније. Била једном и Београдска Банка у којој је Слоба почео каријеру.

pop jovanovic | 04/02/2014 19:52

Sta cete sve uskoro da doznateee!!!! Nisu samo banke partijske a gde je NIS a gde su sve druge partijske firme. Ajde dobro u propalom komunizmu sve je bilo njihovo a kad je propao komunizam propale su i „radne organizacije“ ali ovo danas da te Bog sacuva.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s